31.1.13

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗ



Υλικά: 1.  Μια ανθρώπινη μάζα
             2.  Μια " πρέζα" Εθνικά ιδεώδη
             3.  Προαιρετικά : ένα ένδοξο παρελθόν
             4.  Μια δόση  Ξενοφοβίας
             5.  Σκεύος  συγκεκριμένων διαστάσεων* (σύνορα)

Εκτέλεση:
Παίρνουμε την ανθρώπινη μάζα που έχουμε επιλέξει.
Όσο πιο νεαρή και εύπλαστη είναι αυτή, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. 
Ανακατεύουμε αυτή τη μάζα με τα εθνικά ιδεώδη και την απαραίτητη ποσότητα ξενοφοβίας. Προαιρετικά προσθέτουμε στιγμές ένδοξου παρελθόντος(για πιο έντονη γεύση!)
Μετά από επίμονο και συστηματικό ανακάτεμα το "μείγμα"
είναι έτοιμο. Το τοποθετούμε στο σκεύος, το αφήνουμε να φουσκώσει για όσο χρειαστεί (ίσως και αιώνες) μέχρι να πάρει τη φόρμα που επιθυμούμε.
Το ψήσιμο θα έρθει αναπόφευκτα.
Σημείωση: προσοχή στη δοσολογία γιατί μπορεί να σας βγει φασίστας...(εκτός και αν είναι αυτός ο σκοπός.­).
_________________________________________________________

"Βάλε σε γυάλα μέσα την πατρίδα και κρύψε την καλά μέσα στη γη"

      Δεν έχει καμία ουσία και νόημα να μιλάμε για καλό και κακό πατριωτισμό.  Σημασία έχει πως είναι ένα εργαλείο του έθνους-κράτος, ένα κατασκεύασμα, όπως κατασκευάσματα είναι και οι οπαδοί του. Δείχνει επίσης πως υπάρχουν σύνορα γεωγραφικά και μεταφυσικά. Μεταφυσικά σύνορα εννοούμε την αγάπη για ό, τι θεωρούμε πατρίδα μας, δηλαδή το έθνος, τη θρησκεία, ένα ιστορικό παρελθόν που μας θυμίζει πόσο "γαμάτοι" είμαστε. Είναι η ιδέα που δίνει στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση της ενότητας και της φαντασιακής εθνικής καθαρότητας. Είναι ένας καλός τρόπος για να χαλιναγωγήσεις και να εξουσιάσεις πάνω σε μεγάλες μάζες ανθρώπων.

Η στόχευση είναι ξεκάθαρη. Δημιουργώντας ένα κοινό εθνικό πλαίσιο και πατριωτικό αίσθημα αυτόματα ό, τι βρίσκεται έξω από αυτά είναι διαφορετικό, ξένο και εν δυνάμει εχθρικό. Καλλιεργείται, λοιπόν, ένας φόβος που φωλιάζει στη συνείδηση των ανθρώπων. Αυτός ο φόβος, ανάλογα με την περίπτωση, ενισχύεται ή κατευνάζεται για την χειραγώγηση των μαζών. Ειδικά στις περιπτώσεις που το σύστημα βρίσκεται σε κρίση χρησιμοποιεί αυτό το φόβο αναδεικνύοντας έναν εξωτερικό εχθρό αποσπώντας την προσοχή από το γεγονός ότι το ίδιο το σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης είναι ο πραγματικός εχθρός. Εκμεταλλευόμενο την αίσθηση ανασφάλειας που καλλιεργεί το ίδιο, εμφανίζεται ως μοναδική πηγή ασφάλειας και δικαιολογεί την καταστολή ανατρεπτικών ιδεολογημάτων.

Πρέπει να καταλάβουμε πως κανένας κοινωνικός επαναστατικός αγώνας δεν χωράει κάτω απ' την ομπρέλα του πατριωτισμού.
Αναγκαίο είναι να βρούμε τα ενωτικά μας στοιχεία μακριά από πατρίδες, έθνη και κράτη. Ενωτικό στοιχείο πρέπει να ‘ναι ο αγώνας για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου